Meksykańskie Fajitas
Dzisiaj chcę spróbować zrobić coś egzotycznego: danie meksykańskie. Pyszne fajitas z kurczaka, które jadam często!
Składniki
- 2 tortille meksykańskie
- 100 g piersi z kurczaka
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zółtej papryki
- kilka liści sałaty
- 1/2 cebuli
- olej
- sól
- jogurt naturalny
- świeża kolendra
- pół awokado
- mąka
- 1 cukinia
- pieprz
- szczypiorek
Przygotowanie
Po pierwsze kroimy kurczaka na paski. Mniejsi niech poproszą dorosłych! Kroimy cebulę, ale na nie za małe kawałeczki. Sposób Olgi jak nie płakać przy krojeniu cebuli. Zamocz cebulę w wodzie lub zostaw w zamrażarce na 10 minut przed krojeniem, albo zapal świeczkę obok cebuli. Ciepło przyciąga substancje z cebuli. Najlepiej oddychać przez usta, a nie nos. Na dużej patelni rozłożyć cebulę i smażyć na oleju przez 2 minuty, aż stanie się chrupiące i nabierze koloru. Dodajemy sól i pieprz. Następnie kurczaka. Warzywa pokrój w paski. Posiekaną kolendrę dodajemy do jogurtu i trochę oleju. Widelcem trzeba rozgnieść awokado, łącząc z mąką i odrobiną soli. Smarujemy tortillę sosem z jogurtu, a drugą salsą z awokado. Następnie wypełniamy tortillę warzywami, kurczakiem i sałatą, i tak ciągle. Inne warzywa z kurczakiem, ale z liśćmi. Owinąć i umieścić w szklankach. Obtoczyć szczypiorkiem. Podawać na gorąco.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz