Szukaj

środa, 2 lipca 2014

CIASTECZKA

02_06_top
Witajcie przyjaciele, dziś jestem w miłości, bo ktoś zostawił mi piękny bukiet kwiatów na drzwiach! I te kwiaty zainspirowały mnie do przygotowania nowego przepisu: ciastka w kształcie serca przedstawiają jakby były kwiatami.

Składniki

02_01bis_ingredientiOto, co trzeba dla moich słodkich ciastek:
  • 500 g kruchego ciasta
  • duże wykałaczki
  • cukier puder
  • trochę marmolady
  • klej cukrowy do dekoracji
  • barwniki spożywcze
  • masa cukrowa


02_02_cottura

Przygotowanie

Włączamy piekarnik do 160 °. Posyp stół i wałek mąką. Przygotowane ciasto rozwałkuj. Poszukaj lub kup foremki w kształcie serca.  Wyciskaj je w cieście. Do serduszek-ciasteczek włóż patyczek lub większą wykałaczkę. Ciasteczka kładziemy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy blaszkę rekawicą kuchenną. I odstawiamy do wystygnięcia. Teraz przygotujemy kolorowe masy, którymi ozdobimy ciasteczka. Do miski z klejem
 02_03_decorazionecukrowym dodajemy barwniki spożywcze i dokładnie mieszamy, aby utworzyła się jednolita
masa. Masę cukrową wałkujemy (podobnie jak ciasto na ciasteczka. I mniejszymi foremkami w kształcie serduszek wycinamy kształty. Bierzemy pędzelek i na wszystkich ciasteczkach rozsmarowujemy troszeczkę marmolady, następnie naklejamy mniejsze serca z masy cukrowej. Przygotowujemy teraz specjalny rękaw z folii, którym będziemy nakładać kolorowy kleik. Robimy różne wzory lub napisy. Do zobaczenia, następny przepis już jutro!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka