KOSZE z krewetkami I sosem GUACAMOLE
Cześć ! Dziś chcę naprawdę wystawić coś na próbę: Chcę przygotować kosze z krewetkami - sos z awokado, czyli sos guacamole! To jest naprawdę smaczne danie, które sprawi piękny obraz z przyjaciółmi.
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 1/2 małej cebuli
- Kminek
- 2 dojrzałe pomidorki
- 1 limonka (lub cytryna)
- Sól i pieprz
- 1 rolka świeżego ciasta francuskiego
- Krewetki
Przygotowanie
Na początek włączamy piekarnik na 180 stopni.
W międzyczasie przygotujemy nadzienie: guacamole. Przekrawamy akokado na pół. Usuwamy miąższ. Kroimy awokado na kostki. Rozdrabniamy widelcem, by powstał krem. Myjemy cebulę i papryczki chilli. Drobno siekamy i dodajemy do kremu. Jeśli nie lubisz zbyt ostrego jedzenia możesz nie dodawać chilli. Po papryczce umyj ręce.
Pokrój obrane pomidory. Podpowiedź obrania pomidorów znajdziesz w w jednym z poprzednich przepisów. Wymieszaj delikatnie z kremem. Do naszego kremu zcieramy trochę skórki z limonki lub cytryny. Wyciskamy sok, dodajemy troszeczkę soli, pieprzu, kminku i oliwy z oliwek. Teraz wymieszajmy to. Włóż krem na ciasto francuskie do foremki. Na krem dodaj obrane krewetki. Krewetki możesz kupić gotowe.
Jak obrać: (Poproś o pomoc dorosłych)
Na początek należy uciąć głowę. Można również wyrwać ją ruchem obrotowym, ale wówczas istnieje możliwość, że zawartość tejże głowy wyleje się brudząc palce i resztę krewetki.
Następnie łapiemy kawałek pancerza w miejscu, gdzie znajdują się łapki i zaczynamy go zdejmować.Jeśli nie lubicie zostawiać ogonków wystarczy mocno ścisnąć ostatni kawałek pancerza. Teraz należy przejść do rzeczy najważniejszej, czyli usunięcia jelita. Zjedzenie krewetki z ,,zawartością" nie należy do najprzyjemniejszych smakowych doznań dlatego należy to zrobić. Nacinamy ,,plecy" krewetki na całej długości i palcami wyjmujemy długą, czarną żyłkę
Następnie łapiemy kawałek pancerza w miejscu, gdzie znajdują się łapki i zaczynamy go zdejmować.Jeśli nie lubicie zostawiać ogonków wystarczy mocno ścisnąć ostatni kawałek pancerza. Teraz należy przejść do rzeczy najważniejszej, czyli usunięcia jelita. Zjedzenie krewetki z ,,zawartością" nie należy do najprzyjemniejszych smakowych doznań dlatego należy to zrobić. Nacinamy ,,plecy" krewetki na całej długości i palcami wyjmujemy długą, czarną żyłkę
Do zobaczenia wkrótce ... wysyłam Wam wielkiego buziaka!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz