Szukaj

poniedziałek, 6 lipca 2015

Grzybowe jajka

17_uova_funghetto
Witam, dzisiaj chciałabym spróbować swoich sił w recepturze o bardzo ciekawym kształcie: jajko grzybkowe! Jest to przepis, który ma smaki i kolory śródziemnomorskie i wydaje się naprawdę doskonały na lato.

Składniki

  • 4 małe jajka
  • 4 duże pomidory śliwkowe
  • 100 g sera ricotta
  • szczypiorek
  • 4 plastry szynki
  • roszponka

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy jajka: umieścić je w zimnej wodzie, zapalić kuchenkę i liczymy 8 minut od kiedy woda zacznie się gotować. Po ugotowaniu wyjąć z wody i ostudzić.
Następnie podczas studzenia jaja starannie, tak aby ich nie łamać tniemy podstawę górną, a następnie pokroić na pół. Wydobywamy żółtka delikatnie, postawmy go w misce widelcem. Dodaj ser i szczypiorek i wszystko dobrze wymieszać.
Z miski umieścić jajka i mieszaninę.
Pokroić pomidory, aby powstał kapelusz na jajka.
Aby były białe plamy, możemy zanurzyć kij w majonezie i zrobić.
Zwinięte plasterków szynki, tworzące róże, możemy udekorować sałatą-jako trawa
Gotowe! Nie można myśleć, że jest bardzo zachęcające?
Kolejny przepis!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka