cHLEBowe mIsie
Witam, dziś dedykuję ten przepis bardzo zabawnym i przetargowym: niedźwiedzią chlebowym!
Składniki
- 300 g mąki Manitoba
- Drożdże
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 40 g margaryny
- 1 jajko
- 175 ml mleka
- nasiona sezamu i maku
- rozpuszczona czekolada do narysowania buziek
Przygotowanie
W misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąki Manitoba.
Zaczynamy mieszać, a następnie dodajemy margarynę. Zajmujemy ciasto folią i zostawmy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Formujemy ciasto na kulki, które będą niedźwiedziami, robimy małe kulki na uszy.
Stawiamy na niedźwiedzie formy do pieczenia i niech rosną trochę więcej.
Przed włożeniem ich do piekarnika musimy stworzyć włosy: kąpać niedźwiedzie z mlekiem i posypać sezamem i makiem.
Warto więc umieścić w piecu w temperaturze 200 ° C przez około 15 minut.
Tymczasem rozgrzać czekoladę w kąpieli wodnej, aż stanie się płynna i, po oddaniu niedźwiedzi do filiżanek lub w kubeczkach, z kijem w czekoladzie namalować oczy, nos i usta.
Czy nie jest to smaczna rodzina niedźwiedzi? Zapach o tym świadczy ...
Do zobaczenia!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz