Szukaj

wtorek, 23 czerwca 2015

cHLEBowe mIsie

10_pane_orso
Witam, dziś dedykuję ten przepis bardzo zabawnym i przetargowym: niedźwiedzią chlebowym!

Składniki

  • 300 g mąki Manitoba
  • Drożdże
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g margaryny
  • 1 jajko
  • 175 ml mleka
  • nasiona sezamu i maku
  • rozpuszczona czekolada do narysowania buziek

Przygotowanie

W misce rozpuścić drożdże w mleku, dodać cukier, sól, jajka i mąki Manitoba.
Zaczynamy mieszać, a następnie dodajemy margarynę. Zajmujemy ciasto folią i zostawmy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Formujemy ciasto na kulki, które będą niedźwiedziami, robimy małe kulki na uszy.
Stawiamy na niedźwiedzie formy do pieczenia i niech rosną trochę więcej.
Przed włożeniem ich do piekarnika musimy stworzyć włosy: kąpać niedźwiedzie z mlekiem i posypać sezamem i makiem.
Warto więc umieścić w piecu w temperaturze 200 ° C przez około 15 minut.
Tymczasem rozgrzać czekoladę w kąpieli wodnej, aż stanie się płynna i, po oddaniu niedźwiedzi do filiżanek lub w kubeczkach, z kijem w czekoladzie namalować oczy, nos i usta.
Czy nie jest to smaczna rodzina niedźwiedzi? Zapach o tym świadczy ...
Do zobaczenia!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka