Suflet truskawkowy
Składniki
- 500 gr. truskawek
- 150 gr. cukru
- 350 ml. Kremu z warzyw
- 2 białka jaj
- czerwone owoce
- liście mięty
- bezy
Przygotowanie
Mamy czyste truskawki w rondlu, dodać 50 gr. cukru i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Kiedy ugotujemy mieszankę dobrze i przechodzą przez drobne sitko z siatki, zbierając je w misce na tyle dużej. Z 100 gr. pozostałego cukru i łyżkę wody przygotowujemy syrop: umieścić wszystko w garnku i trochę cukru rozpuścić na małym ogniu, aż syrop będzie przejrzysty.
Teraz robimy pianę z białek i połączamy je do gorącego syropu, nigdy nie przestając trzepać (syrop można połączyć ze wszystkim, co jest w jednej płaszczyźnie).
Nadal ubijać, aż beza będzie zimna (to zrozumiesz dlaczego puchną i stają się bardzo twarde i błyszczące).
Mamy krem.
Mamy przenieść beza do miski z truskawkami i dobrze wymieszać trzepaczką, od dołu do góry. Dodaj śmietanę przez łyżkę, stale mieszając trzepaczką od dołu do góry.
Wreszcie możemy przenieść mieszaninę do formy wyłożonej papierem, wypełniając je po brzegi i postawmy je w zamrażalniku przez 4 godziny. Przed podaniem usuwamy papier. Udekoruj czerwonymi owocami i małymi bezami i pozostawić kubki przez 10 minut w temperaturze pokojowej.
Co myślisz?
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz