Szukaj

piątek, 12 czerwca 2015

Suflet truskawkowy

03_souffle-truskawki

Składniki

  • 500 gr. truskawek
  • 150 gr. cukru
  • 350 ml. Kremu z warzyw
  • 2 białka jaj
  • czerwone owoce
  • liście mięty
  • bezy

Przygotowanie

Mamy czyste truskawki w rondlu, dodać 50 gr. cukru i gotować na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Kiedy ugotujemy mieszankę dobrze i przechodzą przez drobne sitko z siatki, zbierając je w misce na tyle dużej. Z 100 gr. pozostałego cukru i łyżkę wody przygotowujemy syrop: umieścić wszystko w garnku i trochę cukru rozpuścić na małym ogniu, aż syrop będzie przejrzysty.
Teraz robimy pianę z białek i połączamy je do gorącego syropu, nigdy nie przestając trzepać (syrop można połączyć ze wszystkim, co jest w jednej płaszczyźnie).
Nadal ubijać, aż beza będzie zimna (to zrozumiesz dlaczego puchną    i stają się bardzo twarde i błyszczące).
03-przygotowania-sufletPrzygotowujemy z pergaminu i gumki formy do napełniania, które są dłuższe niż obwód formy i wyższe o co najmniej 2 cm. Owinąć pergamin wokół formy i przytrzymaj go tam z gumką.
Mamy krem.
Mamy przenieść beza do miski z truskawkami i dobrze wymieszać trzepaczką, od dołu do góry. Dodaj śmietanę przez łyżkę, stale mieszając trzepaczką od dołu do góry.
Wreszcie możemy przenieść mieszaninę do formy wyłożonej papierem, wypełniając je po brzegi i postawmy je w zamrażalniku przez 4 godziny. Przed podaniem usuwamy papier. Udekoruj czerwonymi owocami i małymi bezami i pozostawić kubki przez 10 minut w temperaturze pokojowej.
Co myślisz?

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka