Krewetki popcorn
Dziś, czytając książkę OlgI, postanowiłem zaoferować Państwu wyjątkowy przepis, który używa bardzo smacznych skorupiaków: krewetki!
Składniki
- Bułka tarta (białe pieczywo większe od tradycyjnego)
- 3 łyżki startego parmezanu
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- plasterki cytryny
- natki pietruszki
- 1 jajko
- 800 g krewetek lub krewetek już czystych
Dla sosu słodko-kwaśnego
- 150 ml wody
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
Natkę pietruszki dodać do bułki tartej. Dodaj parmezanem i trochę oleju, dobrze wymieszać i umieścić mieszankę w naczyniu do pieczenia.
Uzyskać jajka i jesteśmy gotowi na nasze krewetki: namoczyć je w ubitym jajku, a następnie przekształcić je w mieszance bułki tartej, co pozwoli im wyglądać podobne do popcornu!
Wspieramy panierowane krewetki na blasze pokrytej papierem do pieczenia, namoczyć z odrobiną oleju i utwardzić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury maksymalnej przez około 3 minuty.
Na słodko-kwaśny sos-wymieszać mąkę, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, oct i wodę. Gotować, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Oto ona: prosta i efektowna, jak?
Do zobaczenia!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz