Szukaj

wtorek, 30 czerwca 2015

Krewetki popcorn

15_gamberi_popcorn
Dziś, czytając książkę OlgI, postanowiłem zaoferować Państwu wyjątkowy przepis, który używa bardzo smacznych skorupiaków: krewetki!

Składniki

  • Bułka tarta (białe pieczywo większe od tradycyjnego)
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • plasterki cytryny
  • natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 800 g krewetek lub krewetek już czystych
Dla sosu słodko-kwaśnego
  • 150 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka octu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

Natkę pietruszki dodać do bułki tartej. Dodaj parmezanem i trochę oleju, dobrze wymieszać i umieścić mieszankę w naczyniu do pieczenia.
Uzyskać jajka i jesteśmy gotowi na nasze krewetki: namoczyć je w ubitym jajku, a następnie przekształcić je w mieszance bułki tartej, co pozwoli im wyglądać podobne do popcornu!
Wspieramy panierowane krewetki na blasze pokrytej papierem do pieczenia, namoczyć z odrobiną oleju i utwardzić je w piekarniku rozgrzanym do temperatury maksymalnej przez około 3 minuty.
Na słodko-kwaśny sos-wymieszać mąkę, koncentrat pomidorowy, brązowy cukier, oct i wodę. Gotować, aż sos osiągnie pożądaną konsystencję.
Oto ona: prosta i efektowna, jak?
Do zobaczenia!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka