Pierogi na patyku
Dziś mamy zaszczyt zrobić wyjątkową przekąskę! Mówię o pierogach na patyku, a każdy będzie miał inną prezentację od innych!
Składniki
- 1 rolka francuskiego prostokątnego ptysia
- 1 jajko
- 50 gr mozzarella
- 50 gr z pokrojonej w kostkę szynki gotowanej
- 50 g sera
- 1 łyżka parmezan
- 1/2 cukinii
- sól
- Oliwa z oliwek extra virgin
- słodka papryka
- Ziarenka sezamu
- mak
- orzechy laskowe
Przygotowanie
Pokroić cukinię w kawałkach i smażyć we wrzącej wodzie przez około 3 minuty, pomagając widelce. Zadbaj, dzieci niech poproszą o pomoc osoby dorosłe!
Dodamy ricotta, parmezan, sól i pieprz, wymieszać wszystko.
Pokroić w kostkę mozzarelle i szynkę w innym naczyniu.
Ciasto rolki czerpią osiem par noży: 2 gwiazdki, dwa serca, dwa kwiaty i dwa księżyce. Wybierz te, które najbardziej lubisz, ważne jest to, że są parami równe.
Smarujemy wnętrza foremek z ciasta z ubitym jajkiem, kładziemy niewielką ilość napełniania i nabić kij, a następnie przykryć drugą warstwą. Zamykamy paczkę, pomagając widelcem.
Mamy pierogi na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, smarujemy szczyt jajkiem i dekorujemy z sezamem, makiem, papryką słodką i posiekanymi orzechami.
Piec w piecu o temperaturze 170 ° C przez około 15 minut.
Mam nadzieję, że będzie smakowało: można inspirować różne osobowości znajomych do tworzenia niestandardowych wiązków zabaw!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz