Szukaj

czwartek, 11 czerwca 2015

Faszerowane słoneczniki

02_girasoli_ripieni
Witam, byłam w pracy w ogrodzie i  chwilę podlewałam roślin, nagle przyszedł do mnie doskonały pomysł na recepturę dzisiaj: słoneczniki nadziewane!

Składniki

  • 2 arkusze prostokątne z ciasta francuskiego
  • 50 g już ugotowanej marchewki
  • 150 g sera ricotta
  • 50 g szpinaku gotowanego i osuszonego
  • 4 łyżki parmezanu
  • sól
  • 1 jajko
  • Ziarenka sezamu
  • papryka
  • mak
  • szczypiorek do dekoracji
  • seler naciowy do dekoracji
  • liście waleriana

Przygotowanie

Pierwsze zmiksuj marchew i szpinak oddzielnie mikserem, a następnie umieścić je w dwóch miskach i przypraw zarówno marchewkę, jak        i szpinak z połowy ricotty, 2 łyżek parmezanu i soli. Więc umieść je w dwóch jednorazowych rękawach cukierniczych.
Z ciasta wyciąć 4 dyski o średnicy około 7 cm każda, i umieścić trochę farszu na środku i rozprowadzamy go dookoła, zostawiając trochę miejsca wzdłuż krawędzi. Zajmujemy się dystrybucją wszystkiego wokół, pozostawiając trochę przestrzeni wokół krawędzi. Następnie nałożyć kolejną płytę ciasta i zamknąć słoneczniki: z pomocą mniejszych pierścieni, mniejszej centrum ciasta, możemy uszczelnić brzegi talerza z pomocą widelca i noża, cięte krawędzie i lekko zwinąć do tworzenia płatków.
Teraz słoneczniki smarujemy ubitym jajkiem i dekoracjami do słonecznika, trochę z papryką lub sezamem i makiem ponownie, w zależności od tego, co lubisz.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 18-20 minut: większy będzie miał więcej czasu na gotowanie.
Wreszcie mamy na talerzu i tworzymy trawnik ze szczypiorku, łodygi słoneczników z selera i liście z liści sałaty.
To wygląda jak obraz, nie prawda?
Do zobaczenia!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Translate

Angie i przepisy z Violetty © 2014 - 2015. Wszelkie prawa zastrzeżone. Szablon stworzony przez Blokotka